EEN FOUTLOZE HER-CERTIFICATIE AUDIT

In de lucht- en ruimtevaartindustrie zijn veiligheid korte levertermijnen optimale kwaliteitsprijs verhouding en duurzaam ondernemen cruciaal. Dit omdat opdrachtgevers zeer hoge verwachtingen hebben want een ongeluk zit in het kleinste detail maar kan in deze sector gigantische gevolgen hebben.

Als organisatie dien je daarom het ondernemingsbeleid te voeren a.d.h.v. een effectief ingericht kwaliteits-managementsysteem volgens EN9100:2018. Dit om de kwaliteit van producten voortdurend te optimaliseren en de ondernemingsstructuur binnen de sector te waarborgen.

Op 07 en 08/09/2022 her-certificeerde Fijn Mekaniek Nelissen N.V. zich onder begeleiding van Adalia consulting opnieuw voor een 3-jarige cyclus dankzij een foutloze audit. Het ondernemingsbeleid voldoet zo aan de eisen die gesteld worden door civiele en militaire luchtvaart en ruimtestudies en zijn geregistreerd door de American Aerospace en Defense Division Quality Control association.

Dankzij deze verlenging van het EN9100:2018 certificaat biedt de onderneming haar klanten en andere stakeholders zekerheid en waarborgt het kwaliteitsmanagementsysteem de levering van producten en diensten die de hoge verwachtingen van de markt inlossen.

NAUWKEURIGE METINGEN OP HOGE SNELHEID

Om de haalbaarheid van klanteneisen nu en in de toekomst te waarborgen investeert Fijn Mekaniek Nelissen N.V. voortdurend in nieuwe geavanceerde technologie. Voor het uitvoeren van uiterst nauwkeurige metingen op hoge snelheid werd de Final control area in 2022 vernieuwd met een Mitutoyo Crysta-Apex V-serie coördinatie-meetmachine. Met behulp van Mitutoyo’s wereldberoemde ABS-weegschalen heeft de Crysta-Apex V-serie een hoge weerstand tegen omgevingsfactoren (16°- 26°) en staat de geavanceerde CMM technologie garant voor het uitvoeren van zeer nauwkeurige metingen. Tot slot maakt de compatibiliteit met scannende tasters reversed engineering mogelijk wat leidt tot flexibele meetmogelijkheden van bestaande of geproduceerde producten.

De mogelijkheden om de software en tastersystemen aan te passen uit te breiden of te upgraden maken van deze Apex coördinatiemeetmachine een investering voor de lange termijn.

Het effectieve meetbereik van deze Mitutoyo CRYSTA-Apex V9208 is:

  • X-as       900mm;
  • Y-as       2000mm;
  • Z-as       800mm.

EEN 2e HERMLE C42U HS FLEX

In November 2019 zette Fijn Mekaniek Nelissen N.V. een nieuwe effectieve stap in de MT-technologie met de aankoop van het krachtige bewerkingscentrum C42u HS flex uit de High-Performance-Line van Hermle. Door de hoge precisie en zeer kleine toleranties t.g.v. de werkstukdimensie-geoptimaliseerde traverses en het doordachte 5-assig simultaan gebruik beantwoorde dit bewerkingscentrum meteen aan de hoge klanteisen.

De verschillende werktoepassingen opende op die manier voor de organisatie nieuwe deuren binnen de lucht- en ruimtevaart. Deze schat aan nieuwe mogelijkheden en waarden en de vlotte integratie binnen de onderneming was voor Fijn Mekaniek Nelissen N.V. het signaal om haar capaciteit hierin te verdubbelen. Zo werd er in 2022 geïnvesteerd in de aankoop van een 2e Hermle C42u HS flex dit om te beantwoorden aan de hoge klanteisen en als betrouwbare toeleverancier steeds de concurrentie voor te blijven.

Maximaliseer samen met Fijn Mekaniek Nelissen N.V. de kwaliteit van uw producten vandaag nog.

HERCERTIFICERING EN9100:2018 & ISO9001:2015

Op 04/12/2019 vernieuwden we voor de 3de maal op rij het EN9100 & ISO9001 certificaat. Dankzij een zeer geslaagde audit volgens de EN9104-001:2013 norm uitgevoerd door Bureau Veritas en de implementatie van een progressief kwaliteitssysteem mogen we rechtstreeks onderdelen blijven produceren voor de lucht- & ruimtevaart. THE SKY IS NOT THE LIMIT…

NIEUW BEWERKINGSCENTRUM HERMLE C42U

Sinds november is het nieuwe high-performance-line bewerkingscentrum C42 U met HS-Flex automatisering en 192 extra gereedschappen magazijn in gebruik genomen. Een sterk presterend multitasking centrum met technologie voor alle industrieën (automotive medische onderhoud lucht- & ruimtevaart …). Dankzij de optimaal aan de werkstukgrootte aangepaste verplaatsingswegen is de machine consequent ontworpen voor 5-assige toepassingen met de hoogste nauwkeurigheid en de kleinste toleranties. Zoals het een echt multitasking centrum beaamt laat de Hermle C42 U ook naar automatisering geen wensen onvervuld. Dit begint bij de compacte HS-FLEX (Flexible Handling System) die als belangrijkste voordeel pallets van verschillende groottes kan in- & uitwisselen tot de elektrische warmte-uitzettingscompensatie de gereedschapsbreukcontrole en –meting het geoptimaliseerde spanenmanagement en de veelvoudige koelsmeermiddelinrichtingen. De Heidenhain besturing bevat een grote functiediversiteit zoals tools voor de nauwkeurigheidsvergroting van draai- & zwenkoperaties de manteltransformatie en het transparante gereedschapsbeheer. Kortom wij hebben voor al uw producten met de hoogste eisen dit nieuwe multitasking centrum ter beschikking. ZO BETROUWBAAR ALS EEN KEEPER OP ZIJN DOELLIJN EN ZO PRECIES ALS EEN GOLFSPELER BIJ HET PUTTEN.

DE NIEUWE GEKLIMATISEERDE FINAL CONTROL AREA

In 2019 hebben we optimaal gebruik genomen van de nieuwe FINAL CONTROL AREA. Deze nieuwe ruimte van 80m² (De oude final controle area was 36m²) is een speciaal geïsoleerde ruimte waar producten worden gecontroleerd op hun afmetingen. De meetkamer bevat een vlaktafel en 3D meetinstrumenten (CMM profielprojector optische meetbanken…). Deze digitale meetopstellingen kunnen producten tot duizendsten van millimeters nauwkeurig opmeten. Om deze nauwkeurige maatvoering of passingen zo precies mogelijk te meten houden we rekening met de temperatuur in de ruimte. Dit omdat materialen bij een te hoge temperatuur uitzetten in tegenstelling tot het inkrimpen bij een te lage temperatuur. De meetkamer wordt dankzij de klimatisatie op een constante temperatuur van 20° gehouden. Onze kwaliteitsverantwoordelijke en meettechnicus zijn hier werkzaam en meten a.d.h.v. de verschillende meetinstrumenten de maten van producten volgens vastgelegde procedures en referentiepunten. Gegevens worden altijd vermeld in onze meetrapporten en meegeleverd aan de klanten. PRECISIE METEN IS ZEKER WETEN.

BEDRIJFSBEZOEK SENIOREN RIJKEL

Op donderdag 21/11/2019 kregen we het bezoek van de senioren van Rijkel. Deze vereniging heeft als doel het sociale en culturele leven van de senioren te bevorderen. De senioren werden ontvangen door manager Evi Nelissen en voormalig extern auditor André Vanacken. André die lid is van deze organisatie voorzag als ex werknemer de organisatie nadien van een volledige rondleiding in het bedrijf. JE BENT NOOIT TE OUD OM TE LEREN. 

EEN WARME WELKOM IN ONZE NIEUWE INKOMHAL

We staan erop een goede indruk achter te laten bij onze klanten leveranciers en partners wanneer deze bij ons over de vloer komen. Iedere bezoeker moet zich op de eerste plaats zeer welkom voelen. Net om deze reden werd in oktober een volledig nieuwe inkomhal ingericht die rekening houdt met een warme gezellige sfeer. Dankzij de houttinten en comfortabele zetels voelt u zich meteen thuis. M.b.v. onze foto wall geven wij u meteen een eerste beeld van de werkzaamheden te Fijn Mekaniek Nelissen. WEES WELKOM ALLEMAAL.

FMN ZOEKT NIEUWE WERKNEMERS!

Momenteel zijn we zoekende naar:
- CNC draaier
- CNC frezer
- Controller metalen & kunststof onderdelen

Solliciteren kan via info@fijnmekanieknelissen.be

Installatie nieuwe EDM machine: Sodick ALC 600 G & ALC 800 G

Sinds de start van 2018 is Fijn Mekaniek Nelissen in het bezit van een nieuwe EDM machine nl: Sodick ALC 600 G & ALC 800 G. Deze machines werden aangekocht om volgende redenen: 

- Een winst in snijsnelheden.

- De hoogste nauwkeurigheid.

- In minder sneden naar het eindresultataat. 

- Smartcontrol. (besturing)

- Door het samenspel tussen de Smart-generator de Smart-besturing en de Smart-lineaire aandrijving kan de vonkspleet tot 500x / seconde gecontroleerd worden. 

De nieuwe EDM machines zijn geplaatst en geinstalleerd klaar om de klanten de best mogelijke service te geven. 

Uitbreiding: productiehal (+1000m²) & magazijn (+600m²)

In 2017 heeft Fijn Mekaniek Nelissen een uitbreiding van de productiehal en het magazijn gerealiseerd. Naast de bestaande productiehal werd een identieke productiehal gebouwd wat overeenkomt met een uitbreiding van 1000m². Naast de nieuwe productiehal werd er ook een magazijn gebouwd van 600m². Op deze manier tracht Fijn Mekaniek Nelissen nog flexibeler te zijn in de service naar klanten. Nieuwe machines en nieuwe werknemers zijn dan nu ook de volgende uitdaging.

Nieuwe Machine: Mazak VTC 800/30 SR

De VTC-800/30 SR is een Verticaal Bewerkingscentrum met een vaste tafel. De machine kan 5-assig simultane bewerkingen uitvoeren met een CNC gestuurde kantelende freeskop en een positioneer tafel die wij horizontaal en verticaal kunnen plaatsen. De machine is geschikt voor lange en zware stukken met ISO40 gereedschap. Ook kan de machine pendelend werken door een verwijderbare middenconsole. Door een verbeterde nauwkeurigheid en repeteernauwkeurigheid kan deze machine de meest complexe freesdelen bewerken. Deze machine wordt in april geleverd.

MACHINE Karakteristieken:
•    X-as =  3.500mm
•    Y-as =  820mm
•    18.000 Omw./min ISO40 opname Spindle
•    CNC-gestuurde Kantelende freeskop (B As +/- 110°)
•    48 Tool Gereedschapsmagazijn
•    Volledig 5-assig bewerking met een positioneer tafel (rotary table)
•    Tussenwand voor pendelend werk 

Nieuw meettoestel Mahrshaft SCOPE Plus 120-750

De Mahrshaft SCOPE Plus is een flexibel en 100% automatisch meettoestel.  De meting gebeurt optisch tijdens een roterende beweging van het te meten werkstuk. De meetmachine ook uitgerust met de optie om tactiel (met een meetprobe) te meten. Van alle gemeten werkstukken wordt er een meetrapport opgemaakt dat op vraag van de klant ter beschikking wordt gesteld. De metingen gebeuren volledig automatisch en worden niet beïnvloed door de bediener van de machine. De Mahrshaft SCOPE Plus biedt de mogelijkheid om details te meten die niet meetbaar zijn op een andere manier. 

Karaktiristieken: Tolerantievelden zijn instelbaar / concentriciteit / afschuiningen / hoekbepaling bij conische stukken / schroefdraadmeting. 

Lengte= 750mm - Diameter= 120mm

Fijn Mekaniek Nelissen in 'Made in Limburg'

Op 30 december 2015 verscheen Fijn Mekaniek Nelissen in 'Made in Limburg'. Hier vertelt Paul Nelissen samen met zijn dochter Evi over de groei en werking van het bedrijf. Dochter Evi kan dan ook niet wachten om het nog steeds groeiend bedrijf binnenkort helemaal over te nemen. Door op onderstaande link te klikken komt u meteen bij het artikel terecht. 

http://www.madeinlimburg.be/nieuws/10-extra-jobs-bij-tongers-metaalbedrijf/

Artikel 'Fijn Mekaniek Nelissen'

Voor een zeer duidelijke weergave van onze werking bij Fijn Mekaniek Nelissen verwijzen wij u naar volgend recent verschenen artikel. Dit artikel verscheen zopas in 'metaal Vak 3 - 2015'. 

Pagina 1:

http://image.isu.pub/150611075636-b2ac473e0411d6484644a7964ee85947/jpg/page_10.jpg

Pagina 2:

http://image.isu.pub/150611075636-b2ac473e0411d6484644a7964ee85947/jpg/page_11.jpg

Nieuwe machines

In het eerste kwartaal van 2015 hebben wij bij Fijn Mekaniek Nelissen ons machinepark vernieuwd. Zo werden er 4 oudere machines uit onze werkplaats verwijderd en verkocht. Hierdoor creëerden we ruimte om splinternieuwe hoogwaardige machines in onze werkplaats te integreren.

In januari werden er vier (4) nieuwe Mazak machines aangekocht. Deze machines zijn reeds allen aanwezig en operationeel in de productie. Met deze betere nauwkeurigere en snellere machines kunnen we nog beter voldoen aan de verwachtingen van onze klanten.

Door het nauwkeuriger werken kunnen we de kwaliteit nog verbeteren. Maar door de snellere machines zullen we ook onze flexibiliteit als ook onze levertermijnen kunnen verbeteren.

Tijdelijk werken in ploegenstelsel

Vanaf de maand februari zijn we begonnen met het werken in een 2-ploegenstelsel. Ons business model blijft gebaseerd op het werken in een 1 dagploeg systeem.

De reden om in 1 shift te werken is dat wij flexibel willen zijn voor dringende leveringen. Het is net in het kader van flexibiliteit naar onze klanten toe dat wij het ploegenstelsel (tijdelijk) hebben ingevoerd.

Vernieuwde website

Internetbezoekers zullen ongetwijfeld gezien hebben dat wij onze website veranderden. Wij willen meer onze sterktes en bekwaamheden naar voren schuiven.

De 3 belangrijke pijlers van het bedrijf zijn nu dominant aanwezig op de website. Nl: KWALITEIT FLEXIBILITEIT & SERVICE!

Nieuwe medewerkers

In de loop van 2015 hebben we bij Fijn Mekaniek Nelissen tien (10) nieuwe medewerkers aangetrokken. Het betreft hier voonamelijk jongeren die de school het afgelopen jaar of het voorgaande jaar verlaten hebben.

Wij zullen deze jongeren een opleiding bezorgen en op die manier de toekomst van ons bedrijf verzekeren. Bij Fijn Mekaniek Nelissen investeren we in onze eigen toekomst.

We leiden hen op tot de vakmannen die uw toekomstige partner zullen zijn.. 

Uitlijnen van machines met laserapparatuur

Door onze CNC-machines uit te lijnen met een laser zijn we bij Fijn Mekaniek Nelissen zeker dat we een investering gedaan hebben in ons bestaand machinepark die onze klanten rechtstreeks te goede komt.

Lasermetingen op de assen van de machines laat toe om de machine nauwkeuriger te stellen zodat de precisie van de machines verhoogt. Hierdoor kunnen we de juiste nauwkeurigheid garanderen op de afgewerkte producten zoals dat het geval is bij nieuwe machines. Door een laser uitlijning op de machine te doen en de machine bij te stellen zal die machine een betere positioneernauwkeurigheid bekomen.

Een betere positioneer nauwkeurigheid zal ervoor zorgen dat de precisie en dus ook de kwaliteit van de afgewerkte producten verbeteren. Deze investering bezorgt U als klant van Fijn Mekaniek Nelissen dus zeker een voordeel.